Bedrijfsvoering

Organisatieontwikkeling en HR

De samenleving is complexer, veeleisender en dynamischer geworden. Ook organiseert zij zich steeds meer in netwerken. In deze tijd hebben we daarnaast rekening te houden met de COVID-19-maatregelen. Onze organisatie wil flexibel in blijven spelen op wat Dordrecht nodig heeft. Daarom blijven we inzetten op opgavegericht werken en flexibel organiseren. We leggen de verantwoordelijkheden laag in de organisatie en zo stellen we specialisten en teams in staat om te kunnen doen wat nodig is.

Opgavegericht werken en flexibel organiseren
Als stad staan wij voor een aantal grote opgaven waar we steeds de verbinding willen zoeken met de partners in de stad. Wij zorgen binnen deze opgaven voor focus en versnelling door het maken van duidelijke keuzes. Door te experimenteren, te leren, en te werken over teamgrenzen heen behalen wij resultaten in de opgaven.

Het leiderschapsprogramma heeft het afgelopen jaar bevestigd wat eerder ook uit het medewerkersonderzoek is gekomen. Er gaat veel goed binnen de organisatie, maar wij moeten ook zaken versterken. Dit doen wij door het organisatiemodel verder door te ontwikkelen en in te zetten op richting geven, resultaatsturing. Wij kijken hierbij naar de optimale relatie tussen en inrichting van de staande organisatie en de opgaven, via het project 'Samenhangend sturen'. Daarnaast zetten we in op het creëren van ruimte en rekenschap. Hieronder valt zorgvuldig delegeren, versterken van eigenaarschap, heldere kaders scheppen en de verantwoordelijkheid waar mogelijk leggen bij de teams en medewerkers.

Samenvoeging met serviceonderdelen Gemeenschappelijke Regeling Drechtsteden
Zoals het er nu naar uit ziet zal de Dordtse organisatie vanaf januari 2022 ongeveer verdubbelen doordat alle serviceonderdelen van de Gemeenschappelijke Regeling Drechtsteden (GRD) onderdeel van de Dordtse gemeentelijke organisatie gaan uitmaken. Het gaat hierbij om het Servicecentrum Drechtsteden, Gemeentebelastingen en Basisinformatie Drechtsteden, Onderzoekscentrum Drechtsteden, Ingenieursbureau Drechtsteden en het huidige Bureau Drechtsteden. De samenvoeging met de serviceonderdelen biedt kansen om een aantal bedrijfsvoeringsonderwerpen zoals inkoop en contractmanagement, op strategisch niveau te herpositioneren en te versterken. Het komende jaar gaan wij hiermee aan de slag en bekijken we wat hiervoor benodigd is. Vanuit organisatieontwikkeling gaan we in 2022 aan de slag met de waarden die nodig zijn om de gewenste verbetering in dienstverlening en innovatie naar Dordrecht en de andere Drechtsteden te realiseren. Zo werken we aan een helder sturings- en managementmodel, het verwelkomen van alle nieuwe collega's en het werken aan de identiteit van de nieuwe Dordtse organisatie met het project Ons Nieuwe Verhaal. Op het moment van het schrijven van deze paragraaf wordt hard gewerkt aan alle voorbereidingen om succesvol samen te gaan vanaf 2022.

Alle Hens aan Dek voor onze stad
Onder de noemer "Alle Hens aan Dek" bouwen we aan de menskracht die we nodig hebben om Dordrecht goed te blijven bedienen en de investeringsagenda van € 300 miljoen te realiseren. Zoals we onlangs met u hebben besproken is er op dit moment al sprake van een hoge werkdruk door corona, verloop op strategische posities en een krappe arbeidsmarkt. Dat opgeteld bij de Dordtse toekomstambities, maakt dat we onze inzet om het goede personeel te vinden en te behouden moeten intensiveren in 2022. Dat doen we met maatwerk hulp voor mensen met een hoge werkdruk, leren en ontwikkelen, investeren in een inclusieve en vitale organisatie en een gerichte arbeidsmarktcampagne voor onze moeilijk vervulbare functies.

Leren en ontwikkelen
Om als organisatie Dordrecht goed te blijven dienen investeren we graag in onze mensen. We willen een Lerende Organisatie zijn waar we steeds blijven groeien en de aanwezige talenten van medewerkers versterken. Daarom is er veel aandacht voor vakopleidingen, evaluaties, persoonlijke ontwikkeling en teamontwikkeling. Vanuit goed werkgeverschap geven we ruimte aan professionele en persoonlijke ontwikkeling en bevorderen we dat medewerkers hun talenten optimaal kunnen inzetten en ontwikkelen. We hebben het personeelsgesprek hierop aangepast. Met de inzet van Strategische Personeelsplanning kijken we meer vooruit naar welke functies cruciaal zijn en worden en zorgen zo voor de juiste bezetting in een krappe arbeidsmarkt. In 2022 willen wij ons online-leerplatform verder benutten om de (digitale) vaardigheden van de medewerkers te versterken.

Inclusieve en vitale organisatie
Om de organisatie vitaal te houden investeren we in duurzame inzetbaarheid. Via strategische personeelsplanning brengen we in kaart waar versterking nodig is. Ook hebben we blijvend aandacht voor werkdruk en het voorkomen en terugdringen van verzuim. We streven ernaar het verzuim onder de 5% te houden. We monitoren gezond en veilig werken via uitvoering en opvolging van de RI&E (risico-inventarisatie & evaluatie). Daarnaast is een beleidslijn ontwikkeld om de duurzame inzetbaarheid van 60-plussers te bevorderen. De uitkomsten van de evaluatie die we eind 2021 doen vormen de basis voor onze acties in 2022.

We zien het als een maatschappelijke verantwoordelijkheid om (afgestudeerde) studenten te helpen bij hun ontwikkeling door het bieden van stageplaatsen en traineeships. Ons streven is om op basis van de bezetting in FTE 7% aan stagiairs te werven. Verder wordt ook in 2022 meegedaan met het Drechtstedelijk traineeprogramma. Daarnaast zijn we eind 2021 met een MBO leer- en ontwikkelprogramma gestart voor de meer uitvoerende functies. Zo werven we nieuw talent.

Dordrecht wil als organisatie een afspiegeling zijn van de Dordtse samenleving. We hebben de "Verklaring van Dordrecht" (gericht op een transgender vriendelijke arbeidsmarkt) als onderdeel van Dordrecht Regenboogstad ondertekend. En we zijn het Charter voor Diversiteit aangegaan, waarbij we bewust aandacht hebben gevraagd voor inclusiviteit, boven diversiteit. Juist omdat we erin geloven dat iedereen meedoet en mee mag doen.

Recent is een onderzoek door de Drechtstedelijke traineegroep uitgevoerd naar etnische diversiteit en diversiteit naar arbeidsvermogen. In 2022 geven we hier opvolging aan, daar betrekken we ook de nog te ontvangen uitkomsten van de Nederlandse Inclusiviteitsmonitor bij.

Hybride werken
Als gevolg van de coronacrisis werkt het personeel van de gemeente Dordrecht zoveel mogelijk thuis en zijn op de kantoorwerkplekken de 1,5m maatregelen ingeregeld. We zijn ook in de thuiswerksituatie de samenwerking blijven opzoeken en het op afstand werken wordt inmiddels als normaal ervaren.

In 2021 en 2022 wordt de koers en fasering van hybride werken verder bepaald. Hierbij houden we in ieder geval rekening met de volgende pijlers:

  • Veilig werken: wat hebben we te doen om veilig te kunnen (blijven) werken, thuis en op de werkplek?
  • Goed werkgeverschap: hoe geven we als werkgever invulling aan hybride werken gekoppeld aan de doelstellingen rondom duurzame inzetbaarheid?
  • Hybride werken: wat hebben we (minimaal) nodig om hybride te kunnen werken? Wanneer kunnen we dit bieden en hoe organiseren we dat?
  • Duurzaamheid: welke kansen liggen er om als organisatie een bijdrage te leveren aan duurzaamheid door bijvoorbeeld het terugdringen van woon-werkverkeer?
Deze pagina is gebouwd op 11/01/2021 11:32:14 met de export van 10/08/2021 09:24:42